Pages

Monday, October 4, 2010

Zašto i kako distribuirati svoje RSS feedove

RSS feedove distribuiramo, nudimo drugima na upotrebu da bismo naš sadržaj ucinili dostupnim vecem broju ljudi, da povecamo posjecenost, a takoder i zato da dobijemo kvalitetne jednosmjerne backlinkove na našu stranicu te da svaka promjena i nadopuna našeg sadržaja bude brže indeksirana.

Feed može sadržavati naslove postova s kratkim opisom, obicno pocetnim odlomkom teksta, ili cijeli tekst posta, može se odrediti i broj postova odnosno cjelina od kojih se sastoji i njegova je glavna znacajka da se automatski obnavlja kako nadopunjavamo našu web stranicu.

Kad ponudimo svoj feed znaci da pristajemo da drugi objavljuju njegov sadržaj pod uvjetom da linkovi na naše stranice ili postove ostanu netaknuti. Feedove obicno nudimo na našoj web stranici, putem karakteristicnog narancastog znaka, možemo ponuditi i e-mail pretplatu na feed onima koji prate naš blog i žele biti obaviješteni kad objavimo novi post.

Najjednostavniji i najbrži nacin za distribuciju RSS feedova je njihovo prijavljivanje na važnije RSS direktorije, koji imaju veliki promet, visoki PR (page rank) te ih roboti tražilica cesto posjecuju. I u slucaju da naš feed nitko ne pogleda, što je lako moguce ako nije na engleskom jeziku, dobivamo vrijedni link na našu stranicu.

Nekad se naš feed na važnom direktoriju može pojaviti u Googleovim rezultatima pretrage i to dobro pozicioniran, stvarno munjevitom brzinom. Ja sam najbrže rezultate dobivala s feedovima blogger blogova. Sad necu duljiti o tome zašto stvaram puno takvih besplatnih blogova, oni su mi potpora mojim znacajnijim web stranicama no to je druga tema. Ukratko, napravim blog s jednim ili dva posta, koji sadrži kljucnu rijec u URL-u (http://kljucna-rijec.blogspot.com/) i u naslovu, prijavim feed na direktorije, i ako kljucna rijec ima umjerenu konkurenciju (do 70-80 tisuca rezultata) dogodi mi se da se clanak iz feeda na direktoriju pojavi na prvoj stranici Googlea u roku od nekoliko sati!

Ja feedove prijavljujem pomocu RSSBot softwarea jer ih imam puno, originalnih, miksanih, svakakvih, no ako imate samo nekoliko, vrijedno je truda rucno ih prijaviti.

Evo popisa RSS direktorija na koje možete prijaviti svoj feed, u neke se trebate uclaniti, a to i oni najdjelotvorniji:

http://www.feedage.com/

http://www.feedest.com

http://www.feedagg.com/

http://www.Blogoculars.com

http://www.leighrss.com

http://www.RssFeeds.com

http://www.Plazoo.com

http://www.RSSmicro.com

http://www.FeedFury.com

http://www.RSSMountain.com

http://www.FindRSS.net

http://www.FeedBase.net

http://www.RSSmotron.com

http://www.MillionRSS.com

http://www.GoldenFeed.com

http://www.Chordata.info

http://www.BlogPulse.com

http://www.IceRocket.com

http://www.Jordomedia.com

http://www.Feeds2read.net

http://www.FeedShark.BrainBliss.com

http://www.FeedPlex.com

http://www.FeedCat.net

http://www.NewsIsFree.com

http://www.Syndic8.com

http://www.NewzAlert.com


View the original article here

0 comments: