Pages

Wednesday, October 6, 2010

Vrste web stranica – koju odabrati

Prije nego što pocnete razmišljati o izgledu vaše web stranice, bilo da je radite sami ili to povjerite profesionalcima, dobro razmislite o tome što s njom želite postici i koliko imate vremena, znanja i mogucnosti za posvetiti njezinu rastu i razvoju.

Važno je naci pravu mjeru izmedu vizualne atraktivnosti, pristupacnosti korisniku i tražilicama te mogucnosti jednostavnog dodavanja sadržaja. Nažalost ne postoji savršeno rješenje, a ako ste u situaciji da morate birati izmedu savršenog izgleda i funkcionalnosti, mislim da se više isplati malo prilagoditi svoje umjetnicke kriterije. Posjetitelji ce vas naci ako ste dobro pozicionirani na tražilicama, a vratit ce se ako im nudite nešto zanimljivo, izgled je bonus, ali nije presudan.

Flash

Flash stranice su vjerojatno najatraktivnije i u nas dosta popularne. Ima ih stvarno vrlo maštovitih i majstorski napravljenih, ali…

koliko god izgledale dinamicno one su fiksne, teže su za nadopunjavati i mijenjati, zahtijevaju znanje i iskustvo;najteže su za optimizirati – kako je on page optimizacija skoro pa nemoguca, potrebno je puno više truda i vremena za izgradnju mreže ulaznih linkova;nikad ne znate hoce li ih posjetitelj uopce i vidjeti kako treba – nemaju svi brzi internet niti instaliran novi flash player – vecinu ljudi nervira kad se nešto dulje ucitava i prekinu.

Klasicni html

HTML stranice su najfleksibilnije – omogucuju postizanje najbolje ravnoteže izmedu dizajna i optimizacije, a izraditi ih mogu…

majstori html i css-a koji, uz odgovarajuci software (Dreamveawer npr.), mogu ostvariti skoro sve što zamisle;tko nauci osnove html-a može sam prilagodavati gotove template/šprance (na internetu ih ima koliko hocete, i besplatnih) ili osvježavati i nadopunjavati svoje stranice – naravno uz odgovarajuci program ili online servis;

Jedini je nedostatak što za dodavanje novog sadržaja ipak treba malo više vremena, što nije problem ako to radite nekoliko puta mjesecno, no ako trebate neprestano osvježavati sadržaj onda je CMS bolje rješenje.

CMS

Pod CMS ili Content Management System se podrazumijevaju sve platforme koje omogucavaju online administraciju web stranica. Mogu npr. biti bazirane na html-u ili php-u, neke su pogodnije za web trgovine, neke za portale, forume, blogove. WordPress, Joomla, Drupal, php-nuke, Pligg su medu poznatijim CMS-ovima. Prednosti su

vecina ih je besplatna i lako se instaliraju pomocu Fantastico aplikacije;dizajn je baziran na templatima koje možete prilagodavati manje ili više uspješno, ovisno o znanju i iskustvu – nedostatak je da ne možete baš uvijek postici tocno ono što ste zamisliliili, ali imate stvarno puno špranci medu kojima birati, a uvijek možete i naruciti da vam netko izradi vaš template;novi sadržaj se dodaje brzo i jednostavno;laka interakcija s posjetiteljima, administracija komentara;gotovo automatizirana on page optimizacija;bezbroj dodataka (plug-inns) koji vam olakšavaju svaki aspekt izrade i održavanja stranice, SEO, dizajn, multimedia, promoviranje itd.

Ovo je samo kratki pregled. O CMS-u cu puno detaljnije pisati, a pogotovo o WordPressu kojeg vecina smatra samo blog platformom, a koji omogucuje izradu mnogih razlicitih tipova web stranica.


View the original article here

0 comments: