Pages

Thursday, October 7, 2010

Kako ubrzati indeksiranje nove domene

Svaki dan stvaraju se tisuce i tisuce novih domena i web stranica koje cekaju na red da budu indeksirane, odnosno priznate kao postojece i stoga uvrštene u rezultate pretraga u tražilicama i s vremenom potisnute na više pozicije. Moglo bi se pojednostavljeno reci da Google sumnjicavo pristupa svakoj novoj domeni, pušta da se neko vrijeme “safta” ili, kako bi se u SEO žargonu reklo, drži je u “sandboxu” nekoj vrsti spam filtera dok ne vidi kako se razvija, odnosno ne procijeni je li vrijedna uzimanja u obzir.

Taj proces može trajati i nekoliko mjeseci, ali postoje nacini da se ubrza.

Znaci, registrirali ste novu domenu i što sad?

Pricekajte s njezinim “stavljanjem u promet” sve dok nemate nešto konkretno za na nju staviti. Jedna od najvecih grešaka sa SEO stajališta su stranice s oznakama “under construction”, u radu, u izgradnji, uskoro i slicno (pogotovo ako to traje mjesecima…) koliko god “fancy” neke od njih izgledale. Tražilice takvu stranicu vide kao nekakav mali izlog “opce prakse” bez relevantnog sadržaja pa ne znaju gdje bi je svrstale.

Stavite sajt online kad imate bar pet stranica ispunjenih sadržajem.

Prijavite se na Google webmaster tools, verificirajte svoj sajt i predajte sitemap.

Bookmarkajte (ovaj izraz zvuci grozno, ali stvarno ne znam kako bih to rekla na hrvatskom) ne samo pocetnu nego svaku stranicu na nekoliko važnijih bookmarking sajtova. Delicious, folkd, reddit i StumbleUpon daju, iz mog iskustva, najbrže rezultate.

Prijavite svoj feed na Feedage, Feedagg i Feedcat.

Postoji još jedan nacin kako potaknuti brzo indeksiranje. To je stvaranje tzv. quick index linkova, odnosno prijavljivanje na sajtove koji donose web statistike i informacije. To znaci da svakim upitom za našu web stranicu stvaramo i link usmjeren prema njoj. S ovim treba biti oprezan i ne pretjerati odjednom.

Ovdje vam donosim stvarno opširan popis takvih sajtova. Samo zamijenite tekst “mojadomena” s vašim. Moguce je da neki od sajtova više nije aktivan, ali vecina sigurno jest.


View the original article here

0 comments: