Pages

Saturday, October 30, 2010

Alternativa za Vas - Primjer dobre stranice iz IM perspektive

Alternativa za Vas - Primjer dobre stranice iz IM perspektive Ovo bas i ne spada u SEO ali svejedno sam odlucio podjelit ovo sa vama jer ne skodi. Na Facebook-u sam slucajno naletio na ovaj zanimljiv sajt.

Gosti ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje.

Ono sto mi je prvo upalo u oci je pop up kad dodjem na sajt koji mi nudi da se pretplatim na njihove e-Novine. Odlicna ideja za skupiti e-mailove putem kojih dalje odrzavamo odrzavati kontakt.

Druga stvar je lagani i pregledni dizajn s urednom navigacijom gdje mi je odmah jasno sta mogu klikat dalje. Sajt u navigaciji nudi pocetnu, proizvode, e-novine, blog, forum i kontakt stranice.

Odlicna stvar je u sklopu takvog sajta integrirat blog i forum. Kao sto ste i sami mnogi dosli putem trazilica na ovaj forum tako i znate koliko je forum mocna stvar za gradnju sadrzaja punog relevantnih keyworda.

O blogovima se vec odavno prica kao "must have" za sve moguce firme i to isto stoji. Kod foruma imate korisnike koji vam grade ili u najmanju ruku dopunjuju sadrzaj no kod bloga pisete textove ipak na mrvicu ozbiljnijoj razini. Svaki od tih nacina ima svoje prednosti i mane a najbolje ih je oboje ukombinirati.

Ono sto je isto dobro su te vec spomenute e-novine. To je iskorak u pozitivnom smjeru kojeg mnogi na ovim prostorima ne koriste. Jednostavno iskoristavaju se visestruki kanali za odrzavanjem kontakta sa korisnicima, e-mail, forum, blog ali i drustvene mreze tj. facebook a ujedno se i pomaze ljudima.

Naravno nijedan od tih kanala nebi imao smisla ako bi se pruzao los sadrzaj. U ovakvim primjerima najjasnije vidimo kolika je vaznost kvalitetnog sadrzaja. Kvalitetan sadrzaj je lako ispromovirati a mislim da oni to rade na dosta dobar nacin.

Naravno ima i ovdje stvari na kojima bi se dalo poraditi u SEO smislu. Na blogu linkovi prema clanku imaju anchor text "Više" a puno bolje bi bilo da je naslov zapravo link prema clanku jer onda ima dolaznih linkova sa ciljanim anchor textom. Nazalost, forum je na drugoj domeni i mislim da bi bolje bilo da je na istoj domeni jer bi puno dolaznih linkova imala jedna te ista domena. Da je to moj sajt vjerojatno bi forum prebacio u neki podfolder te napravio 301 redirekciju na taj podfolder ili mozda cak na root domenu cijelog sajta. Kad se ide na pocetnu URL je "http://www.alternativa-za-vas.com/index.php" sto nikako ne volim.
Naravno jos brdo linkova nebi bilo lose natrpati sto bi ukupno diglo autoritet domeni te olaksati djeljenje textova na facebooku, croportalu i sl.

Ugl. poanta je da sa dobrim sadrzajem mozete koristit vise kanala promocije i gradnje branda a ovaj sajt to dosta dobro odraduje. Ima mnogo sajtova koji imaju jedno ali nemaju drugo i obrnuto.

Kad me pitate kako da zaradim na internetu? Evo vam odlicnog primjera. Izaberite nesto sto volite, slozite sajt u koji cete ulozit dusu i srce, natrpajte hrpu kvalitetnog teksta, odradite vise kanala promocije i ujedno ste odradili i dobar najprirodniji SEO jer na takve sadrzaje ljudi linkaju. Ako se kuzite u SEO i gradnju linkova tim bolje jer onda mozete graditi linkove i ciljano.

Jos bi za kraj napomenuo da je i tematika sajta zanimljiva. Ovi komarci nakon poplave u Slavoniji su davez i veliki problem a oni su slozili dobar tekst kako si pomoci u vezi toga. Svaka cast vlasnicima, mislim da su napravili dobar sajt kakvih je malo na ovim prostorima, ako nalete ikada na ovaj text samo bi im jos savjetovao da si prouce SEO jer bi uz pomoc toga mogli jos vise posjete mogli imati.

New York SEO
Double Strollers

View the original article here

0 comments: