Pages

Monday, October 18, 2010

Web hosting: osnovne činjenice

Gdje se nalazim: Home / Hosting / Web hosting: osnovne cinjenice

Što je web hosting? Svaki put kad posjetite neki web sajt, ono što vidite na vašem web pregledniku je u suštini samo web stranica koja je preuzeta s web servera na vaš browser. Ukratko, web sajt je sacinjen od mnogih web stranica, a svaka web stranica sastavljena je od tekstova i grafickih elemenata. Izraditi ih možete na vlastitom kompjuteru ili online pomocu nekog od specijaliziranih servisa, no da bi bile svima dostupne, moraju biti pohranjene na web poslužitelju. Stoga, želite li imati vlastitu web stranicu, prvo što trebate uciniti je unajmiti prostor na web serveru, odnosno odabrati hosting plan/paket.

Tvrtke koje drže web poslužitelje za hosting  vaše web stranice zovu se web hosting provideri.
Renomirani hosting provideri cesto su domacini desecima-stotinama tisuca web stranica. Zbog toga, web hosting tvrtka treba mnogo web poslužitelja (to su, u biti, racunala) za pohranu svih sajtova. Svi ti serveri spajaju se na Internet iznimno brzom vezom i fizicki su smješteni u prostor koji se zove data ili podatkovni centar. Kako bi stalna dostupnost i pouzdanost web poslužitelja bila zajamcena, data centar je pod stalnim nadzorom, sa zaštitom od požara i kontrolom temperature, sa zamjenskim sustavom napajanja ako dode do nestanka struje, vrši se redoviti backup podataka i kontrola virusa.

Koje su razlicite vrste web hostinga?

Shared hosting (takoder poznat kao virtualni web hosting) je kad mnoge web stranice dijele prostor na istom fizickom web poslužitelju. To je najraširenije i najbolje rješenje za vecinu korisnika. Cijene su pristupacne (5-20$ mjesecno) i uglavnom možete birati izmedu nekoliko planova koji nude mogucnost držanja jedne ili više domena, manje ili više web prostora za spremanje, veci ili manji bandwidth itd. Kod ove vrste hostinga je osobito važno odabrati ozbiljnog, poznatog providera koji nece preopteretiti svoje servere i time usporiti odaziv vaše stranice.

Dedicated hosting znaci da je cijeli web server dodijeljen samo jednom klijentu. To je solucija za sajtove s iznimno velikim prometom, velikom kolicinom podataka koje cuvaju ili pojacanom potrebom za sigurnošcu. Primjer su web stranice banaka, video sharing stranice i opcenito sve social media sites. Cijena se krece od 200-500$ na mjesec.

Slicno dedicated hostingu, samo što server nije unajmljen nego je vlasništvo klijenta, ali se služi pogodnostima providerovog data centra. To omogucava najvecu kontrolu, ali je i najskuplje. Cijene se krecu od 500-1000$ mjesecno.

Reseller hosting prvenstveno je namijenjen za preprodaju. Omogucava vam zakup veceg prostora na web poslužitelju po vrlo povoljnoj cijeni, kojega kao administrator možete podijeliti kako želite i iznajmljivati ili besplatno ustupati manjim korisnicima. Vecina web stranica koje nude hosting imaju takav aranžman s vecim providerima, zato su u mogucnosti nuditi nižu cijenu hostinga, ali nažalost i slabu ili nikakvu podršku korisnicima.

Reseller hosting je i moj izbor, zato što imam veliki broj domena i stranica na webu, a takav hosting mi omogucava da ih držim odvojeno, svaku na svom hosting planu, a opet da s jednog mjesta mogu sve kontrolirati, mijenjati postavke i odluciti “u hodu” koliko kojoj treba prostora ili bandwidtha. Ne prodajem hosting, obicno ga besplatno ustupam stalnim klijentima kojima radim web dizajn ili optimizaciju.

Jedan od najvecih americkih hosting providera. Vec sam nekoliko godina njihov korisnik i mogu ih iskreno preporuciti!

Ako tražite hrvatskog providera posjetite www.plus.hr


View the original article here

0 comments: