Pages

Friday, October 1, 2010

Šta koristimo? Đ ili DJ?

Vlasnici sajtova i blogova pišu slovo Ð na dva nacina – kao Ð ili kao DJ. To cine i ostali korisnici interneta, po forumina, u blog komentarima, na socijalnim mrežama (Facebook, Twitter, …), pa i na pretraživacima kada traže neki pojam. Neko ce u polje za pretragu ukucati “Peda Mijatovic” a drugi “Pedja Mijatovic”. Ovde ne ulazim u problematiku slova sa kvacicama vec samo o slovu Ð.

Iako Google odavno zna da kada neko ukuca DJ u vecini slucajeva misli na Ð,  zanimljivo je videti (i znati) koliki procenat ljudi koristi jednu a koliki drugu varijantu. Prilikom optimizacije sajta može se voditi racuna i o tom detalju. Kako bih došao do podataka, koristio sam Google Trendove. Samo da napomenem da Google Trends u regionima Srbiju i Crnu Goru još uvek vidi kao Jugoslaviju, tako da je na slikama takav prikaz.

svidja vs svida

Rec SVIÐA (SVIDJA) je u pretragama na Google-u znatno više pisana kao Svidja u Srbiji i Crnoj Gori. U Bosni i Hercegovini takode više, ali je procenat onih koji su rec ukucavali kao Svida veci nego u Srbiji. U Hrvatskoj, kako vidimo, Ð je više  upotrebljavano kod ove reci. U Sloveniji je ova rec dosta manje pretraživana inace, ali je odnos dve varijante gotovo jednak.
U vestima, pak, rec je uglavnom pisana kao Svida.

svadja vs svada

U primeru Svadja – Svada, situacija je gotovo identicna. Jedino se u prvoj polovini 2009. više koristila varijanta sa Ð. U ukupnoj statistici, DJ se najviše koristi u Srbiji i Crnoj Gori, pa nešto manje u Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj je Ð više u upotrebi i u ovom primeru.

mladja dj mlada

Kada je upitanju uporedivanje reci mlada i mladja, situacija je takode slicna kao kod prva dva primera. jedina je razlika u Sloveniji, gde je, iako opet manje korišcena rec generalno, sada verzija sa DJ bila više u upotrebi.

ledja vs leda

I na cetvrtom primeru, leda-ledja, statistika veoma slicna. Pocetkom 2008. ovaj put, verzija sa Ð se pretraživala više, ali je zato kasnije DJ u velikoj prednosti. Po državama, gotovo isto kao u ostalim slucajevima.


View the original article here

0 comments: