Pages

Sunday, October 3, 2010

RSS feedovi. Njihova namjena i SEO značaj. Uvod

RSS je kratica za “Really Simple Syndication”, a RSS feed je oblik zapisa koji omogucava distribuciju naslova i isjecaka sadržaja s linkom na punu verziju clanka ili posta. Ti podaci isporucuju se u obliku XML datoteka (XML je kratica za eXtensible Markup Language), koje su obicno prikazane na web stranicama kao narancasti pravokutnik s natpisom XML ili RSS.

Primjena RSS feedova je višestruka, a možemo ih sagledati sa stajališta citatelja-korisnika i sa stajališta webmastera-vlasnika web stranice.

Za citatelja je to vrlo praktican nacin za pracenje novosti s razlicitih web lokacija na jednom mjestu. To je moguce pomocu feed readera ili feed agregatora, koji mogu biti online servisi, software na vašem racunalu ili dodaci za browsere. Na velikim online feed agregatorima vec ima puno ponudenog sadržaja, najviše vijesti iz svih podrucja, a na nekima možete dodati i feedove koje ste sami pronašli pa si složiti kombinaciju koja vas najviše zanima. Posjetite hrvatski online RSS reader Cro RSS.

No, mislim da je važnije da na ovom blogu pišem o koristima RSS feedova za vlasnike web stranica, a planiram i seriju videa na ovu temu koja je stvarno preopširna i prevažna za uspješno promoviranje web stranica, da bi se obradila u jednom postu.

Distribucija feedova nam je važna zato što cini naš sadržaj dostupnijim vecem broju citatelja te istodobno dobivamo jednosmjerni link na našu stranicu.

Cjeline o kojima cu pisati su:

Kako pronaci svoj feed kad nije uocljiv i kako napraviti RSS feed za staticne html stranice (za bilo kakvu i bilo ciju stranicu).Gdje i kako prijaviti svoj feed za distribuciju, backlinkove i brzo indeksiranje.Koje servise koristiti da svaka nadopuna vašeg feeda bude automatski objavljena na velikom broju social media i web2 siteova.Kako koristiti tude feedove kao nadopunu sadržaju vaše stranice (YouTube feedovi, na primjer).

View the original article here

0 comments: