Pages

Friday, December 3, 2010

Google rezultat bez opisa

Opis (snippet) koji se u Google rezultatu prikazuje izmedu naslova i URL-a može biti meta description tag sa stranice ali može takode biti i tekst sa stranice za koji Google proceni da je relevantan za upit pretrage. Medutim, dešava se da na Guglu nekada naidemo na rezultat koji nema prikazan nikakav opis. Evo jednog takvog primera:

google rezultat bez opisa

Ovo je slucaj gde na stranici  nema nikakvog teksta, postoji samo jedna slika koja cak nema ni ALT tag. Nema meta description taga, nema cak ni title taga. Google je nekako iz adrese “izvukao” rec “Koons” i to prikazao kao naslov, ali za opis nije imao šta da odredi pa je rezultat bez ikakvog teksta izmedu naslova i adrese.

Evo još gore varijante:

rezultat na Google bez naslova i opisa

Slika je od pre nekog vremena, sada ta adresa ima naslov (mada ne i opis). U pitanju je cista fleš stranica, bez meta description i title taga, bez ikakvog teksta koji Google može da upotrebi.

Postoje i drugaciji razlozi da se desi slicna situacija. Ako se u robots.txt fajlu zabrani Guglu da poseti URL, a negde na netu postoji link prema toj stranici, Google je može uvrstiti u rezultate, ali obzirom da je nije posetio nema nikakve informacije o njoj osim adrese i anchor teksta sa kojim je linkovano. U tom slucaju, najcešce ce anchor biti naslov a opisa nece biti.


View the original article here

0 comments: