Pages

Thursday, February 10, 2011

SEOmoz, koliko su pouzdani rezultati?

RE: SEOmoz, koliko su pouzdani rezultati? Jutro Winking

Komplicirano pitanje i treba dosta iskustva i rada sa nekim alatom da bi se u potpunosti moglo shvatit koliko je precizno itd. Ja recimo da u svom svakodnevnom radu nebi mogao zivjeti bez OSE-a. Alat ima ogranicenja, prednosti i mane bas kao sto ima i svaki alat na ovom svijetu. Tko se zacementira samo sa 1 alatom i vjeruje da je to "rjesenje" za sve njihove probleme i da je taj alat jedini tocan taj grijesi. Drugim rijecima OSE je super ako razumijes te njegove nedostatke. Oni imaju vlastiti index, osvjezvaju podatke jednom mjesecno, filtriraju one najlosije i najspammy stranice kako bi ustedili na velicini index-a drugim rijecima prikazuju stranice koje najvise utjecu na ranking tj. filtriraju one koje najmanje utjecu na ranking. Isto tako oni mogu indexirati neki link samo ako je taj link isto polinkan od jednog linka koji su oni u prethodnom update-u indexirali. Znaci ide korak po korak indexiranje svih tih linkova pa treba uzet u obzir da je kod novijih sajtova, linkova broj manje precizniji. Na tome rade pa ce u prvom djelu 2011-e vjerojatno biti nadogradjen sustav gdje ce puno brze to odradjivat.

E sad, posto si postavio pitanje upitno je koliko si ti kvalificiran da procjenis da je tvoj sajt bolji od konkurencije. Nemoj se ljutit ali zakljucak se sam po sebi namece. Poanta je da treba uzet u obzir vise stvari, cak ni ne samo stvari koje sam vec spomenuo vec i druge. Npr. samo ovo sto sam rekao, mozda oni imaju vise tih spammy linkova koje OSE ne prepoznaje. Jbg, to je nedostatak OSE-a zato ja uvijek koristim i Yahoo Site Explorer da bi dobio dojam koliko on linkova prepoznaje.

Druga stvar, treba pogledat kakvi su anchor textovi dolaznih linkova. Dali su njihovi bolje optimizirani za ciljani pojam? Mozda pojmove koji oni ciljaju donose vise posjete? Mozda je njihov sajt bolje optimiziran (title tag, content, interni linkovi). Mozda si cak preoptimizirao za 1 anchor text pa te Google bacio nize.

Dali si uzeo u obzir da oni imaju mozda exact match domenu?

Ono sto ja smatram najvaznijim faktorom jest broj Linking Root Domena.

Ako ti sve ovo do sad nije dalo odgovor onda razmisli o kvaliteti sajtova koje linkaju na njih, ja uvijek racunam da moram imat bar 2-3 puta vise linking root domena kako bi kompenzirao mogucnost da oni imaju linkove sa vrlo jakih sajtova. Osim toga vazne su i Link Building metode. Ako ti recimo imas linkove samo od link exchange-a onda normalno da ce te konkurencija rasturit. Neznam dali u free verziji imas pristup "Full list of metrics" ali tamo pogledas koliko imas % nofollow linkova. Mozda tvoja konkurencija ima puno vise dofollow linkova. Ovo su samo neki a ima jos dosta faktora koje treba uzet u obzir. Ja sad imam dosta iskustva pa gledam i relativne omjere. Npr. jedan jaki sajt ima 10 000 linking root domena dok drugi ima 100. Odmah mi je jasno o cemu tu pricam. Stavio sam si na papir koliko dostupnih linkova mogu sagradit da ih prestignem pa odmah znam i trosak itd.

(21-12-2010 03:58 AM)mladja04 Wrote: Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj racun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj racun klikom na konfirmacijski link u e-mailu. Dobro vece (ako ima jos nekog u ove kasne sate), ili dobro jutro-dan...

Pri koriscenju SEOmoz besplatnog alata (opensiteexplorer), kao i Firefox toolbara, tacnije, kada analiziram moj sajt dobijem podatke koji su mnogo bolji od konkurencije (bukvalno, svaka stavka je mnogo bolja), ali i pored toga konkurentski sajt ima 5 puta vecu posetu od mog sajta. Da li su pouzdani podaci koje prikazuje SEOmoz?

Sta oznacavaju dobijeni podaci u rezultatu analize, sta je ustvari najbitnije od prikazanih mernih podataka?

Sta oznacavaju ovi podaci :
Page Authority
Domain Authority
Linking Root Domains
Total Links

Da li je moguce da se konkurentski sajt bolje pozicionira ISKLJUCIVO zbog toga sto je odradjen bolji link marketing preko blogova (wordpress, blogspot, blog, i slicno)?

Hala unapred na odgovoru i pozdrav,
Mladen

New York SEO
Chicago SEO

View the original article here

0 comments: